keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Magisterium eli uhkaamislautakunta

a. Mikä Magisterium oli? Ketkä siihen kuuluivat? Mikä sen tehtävä oli? Mm. neuvoa ihmisille kuinka heidän tulisi elää.

b. Mitä Magisterium teki elokuvassa rouva Coulterin johdolla? Sieppasi eli kahmaisi lapsia, vei heidät pohjoiseen tutkimusasemalle erottaakseen heidät daimoneistaan. Tiesivätkö ihmiset mitä lapsille tehtiin? Miksi kukaan ei reagoinut lasten sieppauksiin? Pohjoisessa kaupungissa jääkarhu Iorek Byrnison kertoi Lyralle ja Farder Coramille, ettei kukaan kerro teille lasten leikkaajista, sillä ihmiset eivät ole huomaavinaankaan heitä, sillä he tuovat rahaa ja liiketoimia.

c. Mitä tomusta kerrotaan elokuvassa ja kirjassa? Lyra ja Fardem Coram pohtivat kirjassa syytä lasten sieppauksille: ”Hekö arvelevat, että tekemällä jotain lapsille, he saisivat tietää siitä enemmän?” (Pullman, Kultainen kompassi s. 128.)

d. Lasten sieppaukset ja hyväksikäyttö eivät ole vieraita tässä meidän todellisessakaan maailmassa. Ihmiskauppa on globaali ongelma. Kauppiaat eri puolilla maailma käyttävät samoja keinoja. Usein uhreille, enimmäkseen naisille ja lapsille, luvataan parempi elämä ulkomailla, mutta vastassa onkin karu todellisuus esim. orjina ja prostituoituina. Joissakin maissa lapsia koulutetaan jopa sotimiseen. Poliisi onnistuu joskus kansainvälisellä yhteistyöllä paljastamaan ja puhkomaan näitä mätäpaiseita, mutta valitettavasti usein askelen jäljessä ja monen lapsen kohtalo jää selvittämättä. Mm. 35 maassa hoidettu operaatio, joka kesti 10 kuukautta, 31 lasta pelastui ja 700 epäiltyä saatiin kiinni. (Lähde: www.maailmansivu.fi, Satakunnan kansa, www.kepa.fi, YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimus 11. artiklan mukaan valtioiden pitää estää lasten sieppaaminen.)