keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Lyran maailma on rinnakkaisuniversumissa ja muistuttaa hyvin paljon omaamme, mutta asioilla ja tapahtumilla on tutusta poikkeavia merkityksiä, jotka viittaavat kokonaan toisenlaiseen todellisuuteen. Monilta osin se vaikuttaa tutulta – mantereet, valtameret, Brytain, Norroway ja pohjoisnapa. Eri ulottuvuudet lomittuvat toisiinsa salaperäisellä ja kiehtovalla tavalla, mikä synnyttää teokseen mystisen ja vangitsevan tunnelman.

a. Onko Pullmanin fantasiakertomus high fantasya vai low fantasya? Pohtikaa, onko Lyran fantasiamaailma suhteessa todellisuuteen suljettu, avoin vai toinen maailma? Millaiset asiat ovat Lyran maailmalle tyypillisiä?

b. Listatkaa, mitä fantasian tunnuspiirteitä elokuvan maailma sisältää? Mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia sillä on todellisuuden kanssa?

c. Teoksessa viitataan pohjantuliin. Mitä ne ovat? Tehkää maalaus tai piirustus pohjantulista seuraavan kuvauksen perusteella: ”Valtavat, kuin suoraan taivaasta laskeutuneet hennot valohunnut riippuivat ja vavahtelivat. Vaaleanvihreää ja ruusunpunaista, läpinäkyvää kuin kaikkein haurain kangas, alareunassa syvää ja leimuavaa punaista kuin helvetin tulissa–kaikki liikahteli ja kimalsi vapaasti ja sulokkaammin kuin taitavin tanssija.” (Pullman, Kultainen kompassi s. 191)

d. Ovatkohan pohjantulet sukua revontulille? Kuvia revontulista voi ihailla mm. Jouni Jussilan kirjasta Aurora – revontulien taivaallinen näytelmä. "Revontulet tahdittavat viehkeästi aurinkobalettia halki jäisen taivaanrannan, lähettäen valoaaltoja ja -kuvioita ylimaallisella sulokkuudella maailman suurimmalle näyttämölle, jäätyneen maiseman ylle kaartuvalle hiilenmustalle taivaalle." (Lähde: C.A. Henden kirjassa Jussila: Aurora Wsoy 2002.) Eipä ihme, että revontulet ovat herättäneet ihmetystä jo aikojen alussa. Silloin, kun niiden syntyä ei ole osattu selittää, on niihin liitetty monenlaisia tarinoita. Kansantarinoissa kerrotaan revontulien syntyvän ketun huiskiessa tunturien lumikinoksia hännällään. Millaisia tarinoita voisi liittyä revontulien syntyyn? Keksikää ja kertokaa yhdessä niiden syntytarinoita.