keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Fantasian ja todellisuuden suhde

Puhuttaessa high fantasystä tarkoitetaan, että on olemassa todellisuudesta erillinen toinen maailma, kuten esim. Taru sormusten herrasta -trilogiassa. Low fantasyssa fantasian maailma sijoittuu yleensä todelliseen, "ensimmäiseen" maailmaan. Näin tapahtuu esim. Maija Poppasessa; hän tulee fantasiahahmona todelliseen maailmaan.

Todellisuuden ja fantasian maailman suhdetta voidaan tarkastella myös jakamalla ne suljettuun, avoimeen ja toiseen maailmaan:

  • Suljetulla maailmalla tarkoitetaan toista maailmaa, josta ei ole pääsyä ensimmäiseen maailmaan.
  • Avoimella maailmalla tarkoitetaan sitä, että ensimmäinen ja toinen maailma ovat kosketuksissa toisiinsa. Esimerkkeinä tästä ovat Narnian, Harry Potter-kirjojen sekä Lindgrenin Mio, poikani Mion maailmat.
  • Toinen maailma tarkoittaa, että toisesta maailmasta löytyy ”jälkiä” ensimmäisessä maailmassa. Tästä esimerkkinä Michael Enden Tarina vailla loppua.

Toinen maailma, fantasian maailma

Toinen maailma voi olla maa jossain kaukana, toinen planeetta, saari, maanalainen tai vedenalainen maailma, kuvan tai esineen sisäinen maailma, peilintakainen maailma, rinnakkaismaailma, kuten esim. lapsen mielikuvitusmaailma tai ”mitä jos”-maailma, joka on tyypillinen scifin kuvaama maailma.

Yhteys ensimmäisen ja toisen maailman välillä voi olla ovi, kuolema tai uni, viestintuoja toisesta maasta, maaginen esine toisesta maailmasta, aikakone tai tekninen laite, kuten juna, lentokone, hissi.

Syy, jonka avulla henkilö matkustaa toiseen maailmaan voi olla fantasiamaailman pelastaminen tai henkilön identiteetin kehittyminen, kehitystarina.

Tehtävä: Keksikää ryhmissä mahdollisimman monta eri fantasiakirjaa tai -elokuvaa ja kirjoittakaa ne muistiin. Tehtävälle rajataan aika, esim. 2 min. Purkakaa fantasialistat yhteiseksi taulukoksi. Pohtikaa, miten niissä kuvataan todellisuuden ja fantasian suhdetta?