keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Vatikaani eli katolinen kirkko on hyökännyt Kultainen kompassi- elokuvaa vastaan. Tuomio tuli Vatikaanin julkaiseman sanomalehden l'Osservatore Romanon pääkirjoituksessa. Lehden mukaan Kultainen kompassi edistää kylmää ja toivotonta kuvaa maailmasta, jossa ei ole Jumalaa. Vatikaanin vihat sai päälleen myös Kultainen kompassi -tarinan isä, kirjailija, Philip Pullman. Myös anglikaanisen kirkon sekä mormonien parissa elokuvaa on arvosteltu ankarasti sen ateistisesta maailmankuvasta. Kovaäänisimmin elokuvan kimppuun on käynyt Catholic League, joka tarkkailee, miten katolisuutta kuvataan eri medioissa, ja suosittelee usein boikotteja. Itseään kansalaisoikeusjärjestöksi kutsuva Catholic League toteaa tiedotteessaan, että elokuva kauppaa lapsille ateismia eikä roomalaiskatolisten pitäisi mennä katsomaan sitä. “Pahaa-aavistamattomat vanhemmat vievät lapsensa katsomaan elokuvaa ja saattavat sitten ostaa heille kirjat joululahjaksi. Eivätkä vanhemmat, jotka haluavat lastensa kasvavan uskossa, halua olla missään tekemisissä näiden kirjojen kanssa.

Magisteriumin kätyriä elokuvassa esittävä Nicole Kidman totesi, ettei katolisena voisi näytellä omaa uskontoaan halventavassa elokuvassa. Myös kirjailijalta on pyydetty kommenttia Catholic Leaguen julistukseen. Newsweekin haastattelussa Pullman innostui nimittämään kirjojensa kritisoijia pölvästeiksi. “Miksi emme voisi luottaa lukijoihin? Miksi emme voisi luottaa elokuvien katsojiin?” Pullman parahti.

Tapaus ei ole harvinainen. Amerikassa riidellään usein, jos viihteessä käsitellään uskonnollisia aiheita. Siksi teemaa vältellään Hollywoodin elokuvissa visusti. Catholic League on aikaisemmin johtanut hyökkäyksiä Antonia Birdin Priestiä ja Martin Scorsesen Kristuksen viimeisiä kiusauksia vastaan. Seuraukset voivat olla rajuja: Scorsesen elokuvaa ei ole koskaan otettu USA:n suurimman videovuokraamoketjun Blockbusterin valikoimiin. Juutalaisten Anti-Defamation League on lausunnoissaan maltillisempi, mutta piti Mel Gibsonin The Passion of the Christia vaarallisena, koska se saattaisi lietsoa antisemitismiä. Viimeksi katolisia ärsytti Da Vinci -koodi. Ja jopa Harry Potterit ovat saaneet eri uskontokuntien fundamentalistiset piirit kauhistumaan – kirjat ja elokuvathan kertovat noituudesta. (Lähde: Suomen Kuvalehti.)

a. Lukekaa edellä olevat uutiset ja pohtikaa Catholic Leaguen julistusta ja seuraavia kysymyksiä:

  • Onko mielestänne tällaisilla kielloilla vaikutusta katsojiin?
  • Ovatko Paavin ja katolisen kirkon edustajien syytökset oikeutettuja?
  • Tarvitsevatko kirjan lukijat tai elokuvan katsojat mielestänne tällaista ohjausta?
  • Sopiiko lasten ja nuorten elokuvissa käsitellä uskonnollisia tai filosofisia aiheita?
  • Mitä arvelette kohun vaikuttavan elokuvien kaupalliseen menestymiseen?
  • Ovatko kiellot mainosta elokuvalle vai jäävätkö jatko-osat katsojapulassa tekemättä?

c. Järjestäkää luokassa väittely elokuvan ja kirjan puolesta ja niitä vastaan.