keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Lyran maailmassa sielu elää kehon ulkopuolella daimonina – puhuvana eläimen muodon ottaneena olentona, joka seuraa ruumiillista puoliskoaan läpi elämän. Lapsen daimoni voi muuttaa muotoaan. Se voi ottaa minkä tahansa hahmon, jonka lapsen rajaton mielikuvitus keksii. Henkilön vanhetessa daimoni kuitenkin vakiintuu vähitellen yhteen hahmoon, joka kuvastaa hänen luonnettaan. Side ihmisen ja daimonin välillä on erittäin vahva – Lyran maailmassa daimonitonta henkilöä pidetään kammottavasti silvottuna – ja sillä leikittely on ehdoton tabu.

Lyran daimonin nimi on Pantalaimon. Pan voi vielä ottaa monia hahmoja, kuten villikissan, yöperhosen, kärpän, leijonan tai, jos Lyra on todella vihainen, jopa lohikäärmeen. Rouva Coulterin daimoni on Kultainen apina. Kultainen apina on huoliteltu, kaunis ja jopa vaarallisella tavalla erittäin älykäs, aivan kuten kumppaninsa. Daimonit keskustelevat isäntänsä tai emäntänsä kanssa telepaattisesti, joten kukaan muu ei kuule mitä he sanovat. Tämä on erittäin käytännöllistä, kun halutaan säilyttää salaisuuksia. Lordi Asrielin daimoni on vihreäsilmäinen lumileopardinaaras nimeltä Stelmaria. Ihminen ja hänen daimoninsa ovat aina eri sukupuolta ja heitä yhdistää voimakas energia. Yleensä he pysyvät enintään muutamien metrien päässä toisistaan. Toisen ihmisen daimonin koskettaminen oli suurin kuviteltavissa oleva etikettivirhe. Daimonit saattoivat tietenkin koskettaa toisiaan tai taistella, mutta ihmisen ja daimonin kosketuksen kielto oli niin syvään juurtunut, että yksikään soturi ei edes taistelussa koskenut vihollisen daimoniin.

(Lähteet:http://www.lumonetti.fi/portaali/viihde/elok uvat/artikkelit/Kompassi.html Pullman, Kultainen kompassi, s. 151.) 

a. Mikä merkitys daimonilla on isännälleen? Mitä daimonin irrottamisesta seuraa? Miten daimonin kuolema kuvattiin elokuvassa ja kirjassa ihmisen kuollessa? "Susidaimoni hyökkäsi karhun kimppuun. Karhu sivalsi sitä ilmassa ja daimonista leimahti kirkas tuli, kun se kaatui maahan, sähisi ja ulvoi ja katosi olemattomiin. Sen ihminen kuoli samassa." (Pullman, Kultainen kompassi s. 298.)

b. Keillä tarinan roolihahmoista oli oma daimoni? Miettikää, kuinka henkilön luonne vaikuttaa hänen daimoninsa olemukseen. "Daimonien pysyvässä muodossa on omat etunsa. Siitä tietää, minkälainen persoona ihminen on. Ja kun daimonisi ottaa pysyvän muodon, sinä tiedät, millainen itse olet." (Pullman, Kultainen kompassi s. 175.) Onko henkilön yhteiskunnallisella asemalla vaikutusta siihen, millainen daimoni hänellä on? Etsikää mahdollisimman monta daimonia elokuvasta ja kirjasta. Verratkaa niiden olemusta niihin liittyvien ihmisten olemukseen tai luonteeseen.

c. Millaisen daimonin haluaisitte itsellenne? Suunnitelkaa oma daimoninne mielipiteidenne ja ominaisuuksienne perusteella.

d. Kirjoittakaa tai kuvittakaa lyhyt kuvaus tilanteesta, miten oma daimonisi kulkisi tai toimisi kanssasi esim. koulumatkalla, oppitunnilla tai ruokapöydässä.

e. Valitkaa elokuvasta tai kirjasta daimoni, jonka haluatte piirtää tai maalata. Kertokaa ja kirjoittakaa tarina daimonista ja sen omistajasta.