keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Kerätkää elokuvasta ja kirjasta perustiedot, kuten teoksen nimi, kirjailija, ilmestymisvuosi ja kustantaja, elokuvan nimi, ohjaaja, käsikirjoittaja, valmistumisvuosi ja maa.

b. Etsikää internetin avulla muuta kiinnostavaa tietoa kirjailijasta/ohjaajasta sekä alkuperäisteoksesta ja elokuvan tekovaiheista. Esitelkää toisillenne löytämiänne asioita. Muistakaa kirjata ylös käyttämänne tietolähteet.

c. Selvittäkää, mitä tarkoitetaan alkuperäisteoksella. Mitä eroa on esim. alkuperäisteoksella ja käsikirjoituksella? Tehtävävihkonen kirjan ja elokuvan tarkasteluun löytyy mm. Henriksson, Pentikäinen: Kulkuri 5-6 Äidinkielen ja kirjallisuuden lisämateriaalista Media. Wsoy 2007. Tutustu myös Elokuvantaju-aineistoon.

Alkuperäisteoksesta: Philip Pullmanin Kultainen kompassi on ensimmäinen osa trilogiasta Universumien tomu (His Dark Materials). Trilogian nimi viittaa John Miltonin laajaan runoelmaan Kadotettu paratiisi (Paradise Lost 1667/1674). Pullman on kertonut halunneensa Miltonin eepoksen innoittamana kirjoittaa jotain mahdollisimman suurta, ja samalla kommentoida Miltonin runoelmassaan esittämiä ajatuksia. Kultainen kompassi siis pohtii mm. vapauden ja rajoituksen sekä hyvän ja pahan suhdetta, mutta on samalla myös vauhdikas, jännittävä ja kiehtova fantasiaseikkailu.

Erilaiset tarinan kerrontatavat

a. Miten tarina alkaa kirjassa? Entä millaisen kohtauksen ohjaaja on valinnut aloittamaan elokuvaversion? Millä tavoin kirjassa ja elokuvassa on pyritty herättämään lukijan tai katsojan mielenkiinto?

b. Pohtikaa, mitä eri keinoja kirjailijalla tai elokuvantekijöillä on kertoa tarinoita ja luoda tunnelmia? Mitä yhteistä kirjalla ja elokuvalla on? Molemmat vahvoja tarinankertojia, vaikka kerrontatavat ovatkin erilaiset.

c. Vertailkaa kirjan ja elokuvan juonta ja henkilöhahmoja keskenään? Mitkä asiat olivat samanlaisia entä mitkä olivat toteutettu tai ratkaistu eri tavoin eri taidemuodoissa?

d. Keksikää ja kirjoittakaa elokuvalle erilainen päätös tai jatkoa.

Kirjailija Philip Pullman

Philip Pullman on syntynyt Norwichissa, Englannissa vuonna 1946 ja asunut lapsena myös Australiassa ja Zimbabwessa. Hän on käynyt koulua sekä Zimbabwessa että Walesissa ja opiskellut englantia Oxfordissa, Exeter Collegessa. Myöhemmin hän kouluttautui opettajaksi ja onkin toiminut opettajana useissa Oxfordin kouluissa sekä luennoitsijana opettajaksi opiskeleville. Pullman asuu perheineen Oxfordissa. Pullman on kirjoittanut sekä aikuisille että lapsille – pääasiassa kuitenkin lapsille. Palkittujen lasten- ja nuortenromaanien lisäksi hän on tehnyt näytelmäsovituksia lastenteatterille. Hän on myös innokas piirtäjä ja kiinnostunut sarjakuvista. Kultaisen kompassin vinjettikuvat ovat hänen tekemiään. Kirjailijana Pullman on ennen kaikkea tarinankertoja. Jo ennen kuin ryhtyi kirjoittamaan, hän kertoi tarinoita suullisesti oppilailleen. Pullman onkin arvostellut aikuisille kirjoittajia juonen unohtamisesta ja liiallisesta tekniikan, tyylin ja artistisuuden painottamisesta. Hän itse haluaa vastata nimenomaan lukijoiden tarinannälkään.

Philip Pullmanin on julkaissut 16 lasten- ja nuortenkirjaa ja kaksi kirjaa aikuisille. Suomennettuja Pullmanin teoksia ovat mm.

  • Kreivi Karlstein eli Paholaismetsästäjän ratsastus Karisto, 1994 ja 2005
  • Kellopeli eli kuinka kaikki vedettiin käyntiin, Tammi, 2005
  • Olin rotta!…eli punaiset kengät, Tammi, 2003
  • Kultainen kompassi, Tammi, 1996
  • Salaperäinen veitsi, 1997, Tammi
  • Maaginen kaukoputki, 2001, Tammi
  • Lyran Oxford, 2004, Tammi
  • Kuinka ollaan, 1989, Tammi
  • Uudenkujan sakin uroteot, 2006, Tammi

Lähde: http://1999.finncon.org/tiedotteet/pullman_tiedote. html, Wikipedia

Kultainen kompassi herätti suurta huomiota heti ilmestyttyään ja on saanut loistavat arvostelut – sanottiin, että mitään tällaista ei ole julkaistu sitten Tolkienin Taru sormusten herrasta -trilogian. Huhtikuussa 1996 trilogian ensimmäinen osa Kultainen kompassi sai arvostetun Guardian Children's Literature Award -palkinnon ja heinäkuussa toisen arvostetun palkinnon, Carnegie Medalin. Vuonna 2005 kirja sai myös Astrid Lindgrenin muistopalkinnon.