keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: autismi ja Aspergerin oireyhtymä, tietokonepelit, roolipelaaminen, kiusaaminen, identiteetti, itsemurha

Synopsis: Ben pelaa tietokoneroolipeliä aina aina aamuisin, ennen kouluun lähtöä. Pelissäänhän on rohkea ja voimakas ritari, joka taistelee yhdessä tyttöystävänsä kanssa.Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Benillä on Aspergerin oireyhtymä ja hän on joutunut pitkään jatkuneen, julman kiusaamisen uhriksi koulussa. Pystyäkseen selviytymään arjestaan, Ben sekoittaa päiväunelmissaan kuvitteellisen pelimaailmansa ja todellisuuden.Eräänä päivänä, kun kiusaaminen ylittää Benin sietokyvyn rajan, on hänen ryhdyttävävastustamaan kiusaajiaan, vastustamaan heitä oikeassa, todellisessa maailmassa.

Nic Balthazar kuvaa elokuvassaan paitsi elokuvissa harvoin esitettyä pelimaailmaa, myös todelliselta vaikuttavasti Aspergerkehityshäiriötä potevan nuoren elämää.Hän esittää katsojalle, kuinka aspergerhenkilö kokee maailmansa mm. kuvaamalla tilanteita, joissa Benin hahmottama ja hänen kokemansa maailma välittyy katsojalle kaoottisuudessaan ja tilanteita, joissa hänen kaksi maailmaansa, todellisuus ja pelimaailma törmäävät toisiinsa.
 
Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 15-18 -vuotiaille lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin ja rippikouluihin.
 
Ennen elokuvan katsomista kannattaa tutustua oppimateriaalin osioihin Asperger-autismi,  Tietokonepelit ja roolipelaaminen sekä Nettikiusaaminen.
 
Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta sekä teologi Mervi Ritokoski.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Nettiosoitteita oppimateriaalin tueksi:
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2008. Linkit on tarkistettu 30.6.2014.
 
 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Koulunkäynti on teini-ikäiselle Benille yhtä helvettiä. Iltaisin Ben pakenee Archlord-verkkopeliin, jossa hän seikkailee ritarina nimimerkillä Ben X. Pelin parista löytyy myös paras ystävä ja kuuntelija, nimimerkki Scarlite.
Lievästi autistinen Ben on koulun kiusaajien silmätikku. Kun Ben nolataan koko luokan edessä ja kiusaajien kuvaama video leviää verkkoon, tilanne muuttuu sietämättömäksi, Ben päättää tehdä asialle jotain. Scarliten avulla hän toteuttaa suunnitelman, jonka tarkoitus on lopettaa kiusaaminen kerralla koko koulusta, ehkä koko maasta.
Belgialainen nuorisodraama BEN X käsittelee koulukiusaamista, joka tänä päivänä on levinnyt pihoilta ja luokista myös verkkoon. Toisaalta verkossa aikaansa kuluttavat nuoret voivat löytää nettiareenoilta myös uudenlaista vertaistukea. BEN X perustuu tositapahtumiin ja ohjaaja Nic Balthazarin kirjoittamaan romaaniin ja näytelmään.
BEN X palkittiin Montréalin elokuvajuhlilla ja esitettiin Berliinin elokuvafestivaalin nuortenelokuvien sarjassa.

Alkuperäinen nimi:
Ben X
Julkaisuvuosi:
2008
Pituus:
90 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Belgia,Hollanti
Ohjaus:
Nic Balthazar
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Greg Timmermans, Laura Verlinden, Marijke Pinoy
Nimi ruotsiksi:
Ben X