keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Genre: Draama

Oppimateriaalin teemoja: Afganistanin lähihistoria, eri väestöryhmien eriarvoisuus, isän ja pojan suhde, ystävyys, tarinat uutisten takana, syyllisyys ja teon hyvittäminen, islamilaisuus 

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Synopsis: Leijapoika on eeppinen tarina isistä ja pojista, ystävyydestä ja petturuudesta. Se on elokuva Amirista ja Hassanista, kahdesta afganistanilaisesta pikkupojasta 1970-luvun alkupuolen Kabulissa. Pojat ovat parhaat ystävät vaikka heidän välillään on suuri ero. Amir on rikkaan ja vaikutusvaltaisen isänsä ainoa poika, Hassan taas palvelijan poika ja vähemmistökansalainen, mongolien jälkeläisiin kuuluva hazara ja šiiauskoinen muslimi. Valtaväestö Afganistanissa on pataaneja eli afgaaneja ja sunnalaisia. Poikien välinen ystävyys ei ole tasaveroinen, vaan siinä on isännän ja palvelijan välinen arvoasetelma.

Pojat ovat taitavia leijanlennättäjiä Kabulin leijakisoissa, joissa pyritään pudottamaan vastustajan leija taivaalta. Hassanin tehtävänä on etsiä pudotetut leijat, sotasaaliit. Erään kerran leijanlennätyskilpailussa Hassan saa kimppuunsa vihamiehensä Assefin, joka inhoaa erityisesti hazaroita. Amir näkee väkivallanteon, Hassanin nöyryytyksen, mutta seuraa sitä sivusta, eikä uskalla auttaa ystäväänsä. Häpeä omasta petturuudesta ja pelkuruudesta alkaa kuitenkin painaa hänen mieltään.

Neuvostomiehitys, sotaherrojen aika ja lopulta talibanit tuhoavat 1970-luvun rauhallisen ja vauraan Kabulin. Amir pakenee isänsä kanssa Yhdysvaltoihin ja yrittää unohtaa entisen kotimaansa. Hän menee naimisiin ja ryhtyy kirjailijaksi. Menneisyys ei kuitenkaan jätä Amiria rauhaan ja syyllisyys painaa häntä. Lopulta hänelle tarjoutuu tilaisuus sovitukseen ja virheittensä korjaamiseen. Vielä kerran tulee kutsu takaisin talibanien hallitsemaan Afganistaniin hyvittämään kauan sitten tehty teko tai pikemminkin tekemättä jättäminen. 

Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu Khaled Hosseinin romaaniin The Kite Runner. Kirjan suomennos Leijapoika ilmestyi 2004 Otavan kustantamana.

Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta. 

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 3.5.2015.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Leijapoika

Sodan partaalla olevassa jakautuneessa maassa lapsuudenystävät Amir ja Hassan ovat joutumassa toisistaan iäksi eroon. Kabulissa on kaunis iltapäivä, ja taivas on täynnä harmittoman leijanlennätyskisan riemua. Turnauksen jälkimainingeissa tapahtuva yhden pojan pelokas petos käynnistää katastrofin… ja eeppisen matkan kohti sovitusta.

Amir on elänyt Amerikassa 20 vuotta, ja hän palaa vaaroja kuhisevaan, talibanien rautaisella otteella hallitsemaan Afganistaniin. Amir on valmis kohtaamaan häntä vainoavat synkät salaisuudet ja ottamaan vielä yhden uskaliaan riskin korjatakseen asiat.

Alkuperäisteos: Khaled Hosseinin romaani “Leijapoika” (Otava).

Alkuperäinen nimi:
The Kite Runner
Julkaisuvuosi:
2008
Pituus:
130 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Marc Forster
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Dinesh, Ali Ershadi, Homayon Abdalla, Khalid Toub, Shaun
Nimi ruotsiksi:
The Kite Runner