keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Afganistanin väestöstä noin puolet on paštua puhuvia pataaneja, joista useimmat asuvat etelässä ja idässä. Maan keski-, pohjois- ja länsiosassa väestö kuului erilaisiin iranilais- ja turkkilaiskieliä puhuviin ryhmiin. Ennen Talibania nämä etniset erot eivät olleet jakaneet ihmisiä valtakunnan politiikassa. Pataaneja oli ollut suuria määriä kaikilla puolilla – kommunisteissa, keskustassa ja islamisteissa. Afganistanin pääkieliä ovat pashtua ja daria.

a) Baba ja Amir edustivat pataaneja ja sunnimuslimeja. Ali ja Hassan olivat shiiamuslimeja ja hazara-kansaa. Mitä kahdesta eri väestön ryhmästä kerrottiin kirjassa Leijapoika s.15-16? ”He nimittivät Alia lättänenäksi siksi, että hänellä ja Hassanilla oli hazaroiden mongolipiirteet…”

b) Tarinan kertoja on 38-vuotias Amir. Kertokaa lyhyesti elokuvan keskeiset tapahtumat ja asiat Amirin näkökulmasta. Mitkä tunteet tai ajatukset ovat Amirille tyypillisiä? Ketkä ovat hänelle tärkeitä henkilöitä? Mitä Amir ajattelee heistä? Pohtikaa, miten Leijapoika-tarina muuttuisi ja näkökulma vaihtuisi kertojan ollessa Hassan, Rahid Khan, Sohrab tai Soraya?

c) Millaisena tarina kuvaa miesten maailmaa? Millaisissa rooleissa naiset kuvataan elokuvassa tai kirjassa?