keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Itsemurhaisku Etelä-Afganistanissa Kandahar. 17.2.2008 www.hs.fi

Kymmeniä kuoli itsemurhaiskussa Etelä- Afganistanissa. Yli 60 ihmistä on kuollut räjähdyksessä Kandaharin liepeillä, Etelä- Afganistanissa, kertovat viranomaiset. Räjähdys tapahtui paikalla, johon ihmisillä on tapana mennä piknikille. Silminnäkijöiden mukaan paikalla oli räjähdyshetkellä käynnissä koiratappelu, jota oli kerääntynyt katsomaan suuri joukko ihmisiä. Kuolleiden joukossa on myös lapsia. Haavoittuneita on kymmenittäin. Paikallisviranomaisten mukaan kyseessä oli itsemurhaisku. Taleban-liikkeen kapinalliset ovat tehneet alueella useita itsemurhaiskuja ja räjäyttäneet tienvarsipommeja. Kandaharin räjähdys on Afganistanin tämän vuoden verisin. 

Karzai puhui tyttöjen pakkoliittoja vastaan 8.3.2008 www.hs.fi Kabul.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai pyysi maanmiehiään luopumaan ala-ikäisten tytärten naittamisesta vastoin heidän tahtoaan, varsinkin paljon iäkkäämmille miehille. YK:n arvioiden mukaan 80 prosenttia afganistanilaisista naisista ei voi vaikuttaa aviopuolisonsa valintaan. Liki kaksi kolmannesta tytöistä naitetaan ennen lain sallimaa avioitumisikää, joka on 16 vuotta. Presidentti muistutti myös naisten koulunkäynnin tärkeydestä. Afganistanissa on alueita, joissa tyttöjen koulunkäynti on estetty.

Isaf-sotilaita kuoli iskussa Afganistanissa HS 9.3.2008

Itsemurhapommi on tappanut seitsemän ihmistä Etelä-Afganistanissa. Surmansa saaneista kaksi oli tanskalaisia sotilaita ja yksi tshekki. Hyökkäyksessä kuoli lisäksi Isafjoukkojen afganistanilainen tulkki ja kolme paikallista asukasta. Myös haavoittuneista yksi on tanskalainen sotilas ja kaksi tshekkiä. Isku tehtiin sotilaiden autosaattuetta vastaan Helmandin maakunnassa. Tanskan puolustusministeriön mukaan sotilaat olivat jälleenrakennustöissä. Pääosa Helmandissa olevista kansainvälisistä sotilaista on brittejä, mutta alueella toimii myös amerikkalaisia ja virolaisia joukkoja. Suomen satakunta sotilasta ovat Kabulissa ja Mazar Sharifissa Pohjois-Afganistanissa. Talebanien hyökkäysten odotetaan edelleen kiihtyvän kevään aikana. Vuodesta 2006 alkaen Afganistanin välivaltaisuuksissa on kuollut yli 12 000 ihmistä, heistä 350 ulkomaisia sotilaita.

Ääriryhmät käyttävät itsemurhaiskuissa jopa lapsia 4.2.2008 http://fi.oneworld.net

YK on huolissaan siitä, että Afganistanissa ja Irakissa on alettu käyttää lapsia itsemurhaiskujen tekijöinä. YK:n tuoreen raportin mukaan ilmiö on verrattain uusi, mutta erittäin vaikea, koska lapsia käyttävien ryhmien, kuten al-Qaidan ja Talebanin, kanssa ei päästä keskustelemaan asiasta. Afganistan kieltää neuvottelut YK:n tehtävänä on vapauttaa lapsisotilaat, mikä tapahtuu yleensä neuvottelemalla heitä käyttävien hallitusten tai sissiryhmien kanssa. YK tarvitsee neuvotteluihin hallituksen suostumuksen, mutta sitä ei ole herunut Afganistanin presidentiltä Hamid Karzailta. Afganistan on päinvastoin karkottanut avustustyöntekijöitä, jotka ovat puhuneet sissien kanssa. Raporttia lapsista aseellisissa konflikteissa käsitellään YK:n turvallisuusneuvostossa 12. helmikuuta. Raportin mukaan hallitus tai kapinalliset käyttävät yhä lapsisotilaita ainakin 13 maassa. Raportti pitää erityisen järkyttävänä lasten käyttöä itsemurhaiskujen tekijöinä ja ihmiskilpinä Afganistanissa. Esimerkiksi viime vuoden helmikuussa 12– 15-vuotias poika surmasi itsensä ja vartiomiehen sekä haavoitti neljää siviiliä Khostin kaupungissa. Toinen 14-vuotias saatiin kiinni, kun hän pyrki pommiliiviin puettuna Khostin kuvernöörin puheille. Viime vuoden maaliskuussa polkupyörällä liikkunut 14-vuotias poika räjäytti itsensä Irakin Hadithassa ja surmasi kolme poliisia