keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Muumihahmot toimivat myös hyvien tapojen lähettiläinä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tuottanut Muumilaakson tarinoiden kuvamateriaalista tietoiskusarjan, jolla halutaan tukea koteja suvaitsevaisuus- ja tapakasvatuksessa. Tietoiskut on suunnattu esi- ja alakouluikäisille lapsille.

On erittäin hyvä muistuttaa sekä pieniä että isoja ihmisiä toisten huomioon ottamisesta. Pienet sanat, kuten päivää, kiitos ja anteeksi tekevät kaikkien elämän mukavammaksi. Kysymys ei ole teennäisistä kaavoista, vaan toisten kunnioittamisesta. Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja kaikki ovat samanarvoisia. Peruskunnioitus toista kohtaan on kaiken pohja. Tämän asian huomioiminen jatkuvasti päivittäisissä rutiineissa on kaikkein tehokkainta tapakasvatusta, sanoi Tasavallan presidentti Tarja Halonen tietoiskukampanjan avauksessa.

Muumilaakson hahmot puhuvat noin 45 sekunnin mittaisissa tietoiskuissa mm. erilaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta, toisten auttamisesta, rehellisyydestä, lupausten pitämisestä ja toisten mielipiteiden kunnioittamisesta. Esillä ovat myös terveet elämäntavat, kuten riittävä uni sekä ympäristöstä huolehtiminen. (Lähde: MLL)

a) Katsokaa tietoisku-animaatiot yksi kerrallaan, vaikka aamunavauksena. Keskustelkaa yhdessä näkemästänne. Mitä animaatiossa tapahtui? Mitä muumihahmot halusivat tietoiskuissa opettaa?

b) Muumihahmoista pippurinen Pikku Myy ei aina käyttäydy niin kuin pitäisi ja tietoiskuissakin hän on usein se, joka suhtautuu kriittisesti opetuksiin. Käsitelkää tietoiskujen teemoja opettamalla itse Pikku Myytä käyttäytymään. Myy voi olla luokassanne pehmoleluna, kuvana tai keppinukkena.

c) Piirtäkää kuvia tai kolmen ruudun sarjaku-via tietoiskujen teemoista. Piirrokset kuvaavat esimerkein hyviä tapoja, toisen ihmisen tai luonnon kunnioittamista. Tai tehkää tietoiskujen teemoista pieniä esityksiä Muumilaaksomaisemanne edessä.

d) Keskustelkaa yhdessä millä eri tavoin voitte huomioida ja toteuttaa tietoiskujen opetuksia koulussa ja kotona.