keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a) Keskustelkaa, mikä juhannus on ja mihin vuodenaikaan se liittyy? Mitä erityistä juhan-nukseen liittyy? (Yötön yö, kokon polttaminen sekä erilaiset taiat ja perinteet.)

Juhannus, Johannes Kastajan päivä, keskikesän juhla, jota kirkollisena juhlana on 400-luvulta vietetty Johannes Kastajan muistoksi 24.6.; Suo-messa on juhannus vuodesta 1955 määrätty siksi lauantaipäiväksi, joka on kesäkuun 20. ja 26. päi-vän välillä. Juhannuksen viettoon liittyy monia tapoja mm. juhannuskokon poltto, juhannussalon pystytys, jotka viittaavat pakanuuden aikaiseen, keskikesällä vietettyyn valon ja hedelmällisyyden juhlaan. (Lähde: Pikkujättiläinen)

b) Miten Muumilaaksossa vietetään juhannusta?

Muumipeikko ja Niiskuneiti muistelivat Muumi-laakson juhannusta: Muumiperheen kokko oli aina kaikkein suurin. Ja kun se oli palanut loppuun, poimimme yhdeksän erilaista kukkaa ja panimme ne tyynyn alle. Ja kaikki toteutui, mitä me näimme unissa. Mutta silloin ei saanut sanoa sanaakaan poimimisen aikana eikä sen jälkeenkään. Niiskuneiti kuiskasi tietävänsä erään hurjan kaa-mean juhannusyön taian. Se on sanomattoman kammottava. Ensin on kuljettava seitsemän kertaa itsensä ympäri ja samalla vähän muristava ja pol-jettava maata. Sitten on mentävä takaperin kai-volle ja katsottava sinne. Silloin näkee vedessä sen jonka kanssa joutuu naimisiin. Ja jos sanot sanankin, et pääse koskaan naimisiin. (Vaarallinen juhannus s. 63 ja 84.)

Samana iltana Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy ovat puistossa ja Pikku Myy ihmettelee pussia, jonka Nuuskamuikkunen kaivaa selkärepustaan. Nuuskamuikkunen kertoo pussissa olevan hattivattien siemeniä. Pikku Myy ihmettelee, että kasvavatko hattivatit siemenistä. Nuuskamuikkunen kertoo, että totta kai kasvavat, mutta vitsi on siinä, että ne täytyy kylvää juhan-nusiltana. Nuuskamuikkunen alkaa kylvää siemeniä nurmikolle ja pian ne alkavat itää auringonlämmössä. (s. 73)

c) Juhannukseen liitetään monenlaisia uskomuksia ja silloin tehdään taikoja. Lukekaa seuraavat nukkumaanmenoon liittyvät uskomukset ja piirtäkää niiden pohjalta.

  • Juhannusaattona piti ottaa 13 erilaista kukkaa, panna ne tyynyn alle. Unessa tulee sulhanen katsomaan.
  • Juhannusiltana nukkumaan mennessä käännettiin vasemman jalan sukka nurin, ja sen kantapäähän pantiin viiden pennin raha. Tai sukka vedettiin vasempaan jalkaan. Sen jälkeen ei saanut enää mitään puhua. Unessa näki tulevan sulhasensa.
  • Juhannusyönä piti mennä nukkumaan kupariraha pään alla. Aamulla noustua oli sen niminen mies, joka ensiksi tuli vastaan, asianomaisen tuleva puoliso.
  • Myös pojat halusivat tietää, kuka olisi heidän tuleva morsiamensa. Morsiamensa sai nähdä, jos meni juhannusyönä kolmasti muutetun rakennuksen katolle ja asettui katonharjalle hajareisin istumaan. Myös veden ympäröimällä kivellä istuminen houkuttelee morsianta näyttäytymään.

Joihinkin uskomuksiin liittyy tulevan puolison kuvajaisen näkeminen. Lukekaa seuraavat ja keskustelkaa mistä eri pinnoista kuva voi heijastua.

  • Kun juhannusyönä asettaa vastakkain kaksi peiliä, niin kun toiseen peiliin katsoo, näkee toisessa sulhasensa.
  • Kun pudottaa yhdeksän silmäneulaa juhannusyönä lähteeseen kultaisen sormuksen läpi, niin näkee lähteen kalvossa morsiamensa.

Mitä seuraavat uskomukset lupaavat?

  • Kuinka monta viikkoa ennen joulua ensikerran on kuuraa puissa, yhtä monta viikkoa ennen juhannusta puhkeavat lehdet puihin.
  • Jos juhannusyönä tuulee, ei tule puolukoita sinä vuonna.

(Lähteet: www.kolumbus.fi/seurasaarisaatio/, www.tunturisusi.com)

d) Kyselkää kotona vanhemmilta ja isovanhemmilta, millaisia perinteitä liittyy teidän perheenne juhannuksen viettoon. Kysykää myös, tietävätkö he hyviä juhannustaikoja tai ovatko he tehneet niitä nuorempana.