keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

a) Etsikää maisemakuvia elokuvan Muumilaaksosta esimerkiksi internetin kuvahaun avulla ja tutkikaa myös muumi-kuvakirjoja. Millaiselta muumitalo näyttää, millainen silta ylittää joen? Millaisia puita ja pensaita siellä kasvaa? Muumi ja vaarallinen juhannus on sekatekniikalla toteutettu animaatioelokuva. Tutkikaa, mitä eri materiaaleja on käytetty Muumilaakson ja eri hahmojen valmistamiseen.

b) Rakentakaa luokan seinälle Muumilaakso. Maalatkaa yhteinen iso maisema. Sillan voi piirtää tai rakentaa tikuista ja liimata tauluun. Joki maalataan tai leikataan silkkipaperista. Keskustelkaa yhdessä, mitä muita asioita Muumilaaksoon tarvitaan ja toteuttakaa ne yhteiseen maisemaan.

c) Palatkaa Tove Janssonin Muumi-romaanien mustavalkoisiin kuviin sekä värikkäisiin kuvakirjoihin. Miten ne on piirretty? Millainen tunnelma niissä on? Osaatteko sanoa mistä yksityiskohdista kuvan tunnelma rakentuu? esim. hahmojen ilmeistä ja eleistä, miten tausta on piirretty; väritys tai avonaisena vai tummanpuhuvasti viivoitettuna, erilaisia säätiloja kuvaavat yksityiskohdat. Miten eri värit saavat aikaan tunnelman muutoksen? Tummista vaaleisiin, kylmistä lämpimiin väreihin… Millä tavoin väreillä voi kuvata esimerkiksi yön ja päivän eroa?

d) Postikortteja Muumilaaksosta Tehkää seinälle suurikokoisia maisemakortteja. Miltä näytti elokuvan tulta syöksevä vuori? Millainen oli maisema yöllä, millainen päivällä? Jakakaa A3-paperi kahtia ja maalatkaa tulta syöksevä vuori yöllä ja sama vuori päivällä. Laaksossa päilyi myös lampi lumpeineen ja kaarnalaivoineen. Maalatkaa lampimaisema vahaliiduilla ja vesiväreillä. Millaisia muita maisemakuvia keksitte maalata? Millainen on laakso tulvan vallassa? Millaiselta näyttää lähestyvä valtava tulva-aalto? (Ks. Vaarallinen juhannus s. 19.) Mitä tapahtuu maisemalle, kun saman kuvan tekee aivan hullunkurisilla väreillä? Millainen olisi lampi vaikkapa punaisena ja lehdet liloina tai aurinko sinisenä?