keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Muumiperhe seurueineen pelastautui ohi ajelehtivalle teatterinäyttämölle. He eivät tienneet, minne he olivat joutuneet ja ihmettelivät kovin uutta kotiaan. Joka puolella oli uusia erikoisia tavaroita ja nimiä. Emma päätti olla kiltti ja selittää Muumimammalle, mikä teatteri oli. Teatteri ei ole teidän salonkinne eikä laivalaituri. Teatteri on tärkein asia maailmassa, sillä siellä näytetään kaikille millaisia he voisivat olla ja millaisia he voisivat olla ja millaisia he tahtoisivat olla vaikka eivät uskalla, ja millaisia he ovat. Hän otti paperinpalan ja piirusti vapisevalla käpälällä Muumimammalle teatterin. Hän selitti, mikä mikin oli ja kirjoitti ne muistiin. (Vaarallinen juhannus, s. 90- 91. Kuva Emman piirustuksesta on kirjassa sivulla 91.)

a) Tietokilpailu Jakaantukaa kolmen hengen joukkueisiin ja kirjoittakaa vastauspaperiin numerot yhdestä kymmeneen. Aikuinen lukee kysymykset yksitellen ja joukkueet vastaavat kirjoittamalla oikean vastauksen kirjaimen paperille. Arvatkaa, ellette tiedä.

1. Näyttämö on

a. vekotin joka näyttää esittäjille oikean tien

b. lava, jolla esiinnytään

c. paikka, jossa toisille näytetään taivaan merkit

2. Rekvisiitta tarkoittaa

a. reksin viittaa

b. rekisterikilven näyttöä esityksissä

c. näyttämötarvikkeita

3. Primadonna on

a. yleensä kuuluisa naispuolinen tähtiesiintyjä

b. ensirakastajatar

c. alkeellinen nukketeatterin nukke

4. Farssi tarkoittaa

a. esittäjien tekemää jauhelihasoosia

b. fariinisokerileivosta

c. hilpeää huvinäytelmää

5. Esirippu on

a. puhe, joka pidetään aina ennen näytöstä

b. näyttämön edessä oleva verho

c. lavan edessä oleva roskakasa

6. Ramppikuume nousee, kun

a. juoksee näyttämöllä lujaa edestakaisin

b. valot kuumentavat näyttämöä

c. jännittää ennen esitystä

7. Draama tarkoittaa

a. näytelmää

b. näytelmässä olevan auton käynnistystä

c. näyttämön siivousta

8. Kulissi on

a. mainiota unkarilaista kastiketta

b. äänekäs nielaisutapa esityksissä

c. rakennelma, jossa esiinnytään

9. Kun kenraaliharjoitus pidetään, niin silloin

a. halutaan järjestystä teatteriin

b. pidetään teatterissa viimeinen harjoitus ennen ensi-iltaa

c. pidetään upseerien tanssiharjoitukset

10. Pantomiimi on

a. esitys ilman sanoja, ilmein ja elein

b. esiintyjien hiusten rengasmainen pidike

c. virkistävä vitamiinijuoma

 

b) Pohtikaa yhdessä, mihin teatterissa tarvitaan valonheitintä, tuulikonetta, kuiskauskoppia, näyttämökuvaa (=lavaste) tai kenraaliharjoitusta.

c) Roolinaamiaiset Järjestäkää naamiaiset, jossa ei ainoastaan pukeuduta roolivaatteeseen, vaan asun myötä myös eläydytään jonkin toisen rooliin. Jokainen esittäytyy vuorollaan toisille ja kertoo, kuka on. Voitte myös kokeilla liikkumista ja puhumista kuten roolihahmonne liikkuisi tai puhuisi. Lopuksi roolivaatteet riisutaan ja jokainen palaa omaksi itsekseen kertomalla oman nimensä ääneen.

d) Mymmelin tytär pisti päänsä esille ja tavasi vaivalloisesti ovenkilvestä Rek-vi-siit-ta ja totesi, että se on oikea konnan nimi. (s. 37-38).

  • Kerätkää pöydälle erilaisia esineitä – rekvisiittaa – ja leikkikää niillä kim-leikkiä, jotta esineet tulevat kaikille tutuiksi.
  • Keksikää esineiden pohjalta tarinoita. Kerrotaan tarinaa esim. seuraavalla tavalla: Aluksi kaikki esineet ovat pussissa. Kaikki tarinan kertojat istuvat piirissä. Ensimmäinen henkilö, tarinan aloittaja, ottaa pussista silmät kiinni yhden tai pari esinettä ja alkaa keksiä tarinaa. Esineiden on jotenkin liityttävä juttuun. Sitten hän ojentaa pussin seuraavalle, joka jatkaa tarinaa.

e) Tehkää retki oikeaan teatteriin tai teatterimuseoon ja sopikaa etukäteen mahdollisuudesta tutustua kulisseihin sekä puku- ja rekvisiittavarastoihin.