keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

KIELLETTYÄ ON… Ja pelotella saa – vai saako?

Jaha, sanoi Nuuskamuikkunen tönäisten hattuaan. Ja nyt me revimme alas jokikisen julisteen, ja jokainen ruohonkorsi saa kasvaa, miten haluaa! Koko elämänsä ajan Nuuskamuikkunen oli halunnut repiä julisteet, jotka kielsivät tekemästä kaikkea, mistä hän piti, ja nyt hän suorastaan vapisi innosta ja odotuksesta. (Vaarallinen juhannus s. 76)

a) Tehkää luokkaanne erilaisia kieltotauluja. Millaiselta tuntuu olla kieltojen ympäröimänä? Mitkä kiellot ovat mielestänne tarpeellisia ja mitkä eivät? Keskustelkaa mihin sääntöjä ja kieltoja tarvitaan?

b) Leikkikää Pikku Myy käskee -leikkiä (Kapteeni käskee).

c) “Pelko on vaarallista, se voi äkkiä rynnätä ylös, se voi heittäytyä pitkäkseen tai huitoa ympärilleen, ja kuka silloin suojelee pieniä mönkiäisiä, jotka sattuvat olemaan lähettyvillä.” – Pikku Myy

  • Keskustelkaa yhdessä, oliko elokuvassa mielestänne jotain pelottavaa? Entä pelkäsivätkö tarinan henkilöhahmot jotain?

Pelolla on eri sävyjä ja asteita, kuten epävarma, huolestunut, säikky, pelästynyt, hädissään, kauhistunut ja suunniltaan pelosta. Pelkäävän lapsen ajatuksia sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Ne viestivät, että voi tapahtua kohta jotain kauheaa ja hallitsematonta. (Lähde: Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen)

  • Millaiset asiat pelottavat teitä? Pohtikaa myös mitä voi tehdä jos joku elokuva tai kirja on pelottava? Entä oliko Nyyti-kirjassa jotain pelottavia aukeamia? Keskustelkaa mikä kuvasta tekee pelottavan.

d) Valistuksen ajan kirjallisuudessa käytettiin rankaisua, varottelua ja pelottelua lastenkirjallisuudessa, mutta Janssonin kirjoissa on pelottelukirjallisuuden vastainen asenne. Kiellon ja rankaisun yhdistelmää käytetään lähinnä parodisesti ja monesti Pikku Myyn hahmon avulla. Pikku Myytä kuvataan Janssonin kirjoissa ja sarjakuvissa esimerkkinä epäonnistuneesta kasvatuksesta. Myyn äiti oli alun alkaen luovuttanut Myyn kasvatuksen Mymmelille. Mymmeli, isosisko, koetti parhaansa mukaan hoitaa Myyn kasvattajan tehtävää. (Lähde: Sirke Happonen, Vilijonkka ikkunassa. WSOY s.102-103.)

Pikku Myy neuvoi Nuuskamuikkusta kasvattamaan Hemulin ankean puiston hiekkalaatikosta pelastettuja lapsia: Pelottele niitä möröllä, niin minun sisareni tekee tai sinun täytyy sanoa, kuten minun sisareni, että elleivät he ole hiljaa niin sinä isket heidät kuoliaiksi. Myöhemmin pyydät anteeksi ja annat heille makeisia. Nuuskamuikkunenkin hermostui 24 pienokaisen touhuihin ja sanoi, että simputin kakarat! Tahdotteko te, että minä hylkään teidät, hyppään järveen tai hakkaan teidät liiskaksi? (Vaarallinen juhannus s. 98-99,119)

  • Onko mielestänne hyvä keksintö pelotella pieniä Möröllä tai muurahaisilla? Pohtikaa yhdessä, millaisia olivat Pikku Myyn antamat neuvot? Ovatko Myyn antamat neuvot järkeviä? Miksi Pikku Myy haluaa pelotella toisia?
  • Onko teillä omia kokemuksia toisten pelottelusta? Keskustelkaa onko mielestänne oikein tai hyvä tapa pelotella toisia.

e) Mene leikkimään, muuten et saa jälkiruokaa, tai Myy, Myy! Senkin kamala tenava! Myy-y, tule heti kotiin, että saan tukistaa sinua, tai Siellä voi olla muurahaisia, jotka purevat sinua ja sinä muutut isommaksi kuin appelsiini, uhkaili Mymmelin tytär. (Vaarallinen juhannus s. 11, 56.)

  • Mitä tarkoittaa totteleminen?
  • Mitä tapahtuu, jos on tottelematon?
  • Oletteko te tottelevaisia vai tottelemattomia?
  • Onko helppoa olla tottelevainen?
  • Mitä tarkoittaa kasvattaminen?
  • Kuka teidän perheessänne määrää?