keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Valemedia on termi, jolla viitataan verkkojulkaisuihin, blogeihin tai painettuihin julkaisuihin, joissa tarkoituksella levitetään epäluotettavaa sisältöä. Valemediassa voi olla tahallisesti väärää tietoa ja jutut voivat olla keksittyjä, virheellisiä tai muualta kopioituja. Niissä hyökätään usein yksittäisiä ihmisiä tai poliittisia vihollisia kohtaan. Tällaiset ”mediaksi itseään nimittävät tahot” myrkyttävät yhteiskunnallista keskustelua ja yhteiskunnan ilmapiiriä johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään.

Suomalaisia vale- ja vihamedioita ovat esimerkiksi MV-lehti, Uberuutiset ja Finnleaks. Nämä julkaisut naamioivat viestinsä uskottavasti: ne esiintyvät uutissivustoina ja saattavat kopioida uutisen jostain toisaalta ja kirjata loppuun omia näkemyksiään aiheesta. Kirjoittajien nimiä ei yleensä julkaista eikä tekijöistä anneta anonyymiä sähköpostiosoitetta tarkempia yhteystietoja. Vastaavia päätoimittajia ei ole. Keksittyjä ja kuohuttavia ”uutisia” julkaisevat sivustot saattavat houkutella paljon yleisöä ja samalla myös mainostajia sosiaalisen median kautta. Valemedia voi siis olla myös tuottoisaa liiketoimintaa.

Helmikuussa 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan vain joka sadas 13–15-vuotias suomalainen luotti MV-lehden kaltaisiin sivustoihin. Medialukutaito on tarpeen, jotta valemediaa ei esimerkiksi sekoita satiiriin, kuten vaikkapa Lehtilehti- ja Uutissirkus-sivustoihin.

Lisää aiheesta