keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Vihapuhe on viestintää, jolla tahallisesti loukataan, halvennetaan tai uhataan toisia ihmisiä. Sen kohteiksi otetaan usein eri kulttuureista tulevia tai esimerkiksi ulkonäöltään valtaväestöön nähden erilaisia ihmisiä, sukupuolivähemmistöjä tai muita ihmisryhmiä. Vihapuhetta kohtaavat mm. naiset, vammaiset ja sairaat sekä eri uskontokuntiin kuuluvat. Vihapuhetta kohdistetaan myös nimeltä mainittuihin ihmisiin, esimerkiksi poliitikkoihin, toimittajiin, poliiseihin, turvapaikanhakijoiden auttajiin ja tutkijoihin.

Internet ja sosiaalinen media ovat helpottaneet vihapuheen levittämistä.  Vihapuheen kohteeksi joutuminen tai pelko siitä voi estää ihmistä toimimasta haluamallaan tavalla, estää asiallisen tiedon hankintaa ja levittämistä ja horjuttaa yksilön itsetuntoa. Se voi pelottaa ja aiheuttaa vetäytymistä julkisuudesta ja julkisista tiloista. Pahimmillaan vihapuhe voi johtaa syrjivään poliittiseen päätöksentekoon ja väkivaltaan.

Suomessa ei ole virallisesti määritelty, mikä on vihapuhetta, eikä vihapuhetta sellaisenaan löydy rikoslaista. Se liittyy lähinnä kiihotusrikoksiin. Ne ja vastaavat toisiin kohdistuvat tuomittavat teot ovat hajautuneet lakiteksteihin, pääasiassa rikoslain eri pykäliin. Suomi on sitoutunut estämään vihapuheen julkituomista ja leviämistä tavoilla, joita useat kansainväliset sopimukset meiltä edellyttävät.

 

Lisää aiheesta