Iris (2011). Långfilm Productions Finland Oy.
Iris (2011). Långfilm Productions Finland Oy.

Instruktioner för att se film på skolan

Biografer erbjuder utmärkta omständigheter för filmkunskap, och de pedagogiska möjligheterna vid biografbesök är fantastiska. Men alltid är det inte möjligt att besöka en biograf med skolan. Trots det är filmpedagogik möjlig, för man kan också se filmer på skolan.

Det enklaste sättet att få i skick skolans förevisningstillstånd är att skaffa en licens som tillåter obegränsat tittande av filmer. Det finns för tillfället två parter i Finland som säljer filmlicenser: Via Tuotos rf får man köpa en licens för inhemska filmer och M & M Viihdepalvelu erbjuder en licens som innefattar de största filmproducenternas filmer.

På webbsidan Opettajan tekijänoikeusopas (lärarens handbok om upphovsrätten) står på finska om upphovsrätten och fritt innehåll från lärarens och undervisningens perspektiv.

denna sida hittar du grundläggande information om följande saker:

Allmänt filmlicens

Licens för inhemska filmer

Ifall filmen inte omfattas av licenser?

Tillstånd till enskilda filmer

 

ALLMÄNT FILMLICENS

Som representant för filmbolagens offentliga förevisningar erbjuder M & M Viihdepalvelu, som verkat i Finland sedan 1990, en allmänlicens för filmer i skolor. Licensen ger rättigheten att på skolan förevisa dvd- och blue-ray-skivor som inskaffats för hemmabruk. Licensen täcker tusentals dvd-filmer av Hollywoods största filmproducenter och av europeiska samt skandinaviska filmimportörer, vilka inkluderar bl.a. Atlantic Film, Buena Vista International, Columbia Tristar Pictures, Hollywood Pictures, Pixar, Touchstone Pictures, Sony Pictures, Walt Disney Pictures och Warner Bros. Allmänlicensen är giltig i ett år från det datum man själv valt.

Årslicensen gäller för hela skolan eller en namngiven förevisningsplats; licensomfattningen kan dock granskas från fall till fall.

Den skolbaserade licensen kostar 3,50 €/elev/år.

Hur man skaffar licens

Den allmänna filmlicensen skaffas genom att fylla i ansökan för allmäntillstånd och skicka den per post till

M&M Viihdepalvelu

Telitie 3

04300 TUSBY

eller via e-postadress skannad till adressen info@elokuvalisenssi.fi eller via fax till numret 0207 436 710.

Ansökan för allmänlicens för skolor kan här laddas ner i pdf-format.

Utöver att betala licensavgiften har skolan inga andra skyldigheter, man behöver exempelvis inte rapportera sedda filmer. Läraren bör endast säkerställa att filmen ingår i licensavtalet. Kontrollera alltså produktions- eller distributionsbolaget på fodralet.

Vill du ha licens för bara en film?

Filmspecifik licens lämpar sig, precis som namnet anger, för offentlig förevisning av enskilda filmer. Licensen ger tillstånd att förevisa specifika filmer på ställen där det endast finns behov av att förevisa filmer några gånger om året. I sådana fall är nästan alla produktionsbolags filmer tillgängliga, inklusive de inhemska filmerna.

Priset för filmspecifik licens är 147 €/film/månad. Därpå följande filmer kostar 45 €/månad (i samband med samma beställning). För kunder med årslicens erbjuds filmspecifik licens till nedsatt pris.

 

LICENS FÖR INHEMSKA FILMER

Av-producenternas upphovsrättsförening Tuotos beviljar skolor, kommuner och läroanstalter tillstånd att förevisa inhemska dvd-, blue-ray- och videoinspelningar samt video-on-demand-filmer. Avtal om användning av inhemska filmer i utbildningssyfte kan ingås centralt av kommunen för alla läroverk, självständigt av skolan eller av annan ägare för läroanstalt.

Priset för användning i undervisningssyfte kostar 2 €/elev/kalenderår (+ moms 24%). Tillståndet gäller tills vidare och betalas en gång per år. Man får tillståndet genom att fylla i ansökan här och skicka den till Tuotos.

Tillståndet omfattar cirka 300 inhemska filmer, dokumentärer och animationer. En lista över verken hittar du här.

Efter att du skaffat tillståndet kan du förevisa filmer från listan så ofta du vill. Man skall dock alltid komma ihåg att rapportera filmförevisningar genom att fylla i en användningsanmälan.

Tuotos beviljar även tillstånd till enskilda förevisningar av filmer som omfattas av avtalet. Prislista och tillståndsansökan finns här.

Enligt avtalet mellan utbildnings- och kulturministeriet och Tuotos har grundskolor, läroverk, universitet och högskolor rätt att spela in tv-program för undervisningsändamål från följande kanaler: YLE TV1, Yle TV2, Yle Fem, Yle Teema och MTV3. Tillståndet gäller inte reklam, filmer, program i dvd-distribution eller utländska serier med kontinuerlig handling. Tillståndet gäller i två år från inspelningen.

IFALL FILMEN INTE OMFATTAS AV LICENSER?

Om det inte förekommer förevisningstillstånd för en film kan man höra efter tillstånd direkt av filmdistributören. I Skolbiots filmurval finns det information om filmdistributören i samband med varje filmpresentation.

Samtliga filmbolag har inte ingått licensavtal, utan säljer förevisningstillstånd direkt till skolorna.

TILLSTÅND TILL ENSKILDA FILMER

YLE:s försäljning av inspelningar

Via YLE:s försäljning av inspelningar kan man beställa filmer, i vilka många ingår undervisningslicens. Bland annat en brett utbud inhemska filmklassiker är tillgängligt via inspelningsförsäljningen.

Dessutom är det tillåtet att använda inhemska televisionsprogram som finns i webbtjänsterna YLE Arenan och Arkivet. Det är inte tillåtet att spela in program på webbtjänsterna, och filmerna omfattas inte av tillståndet för undervisningsanvändning av webbtjänster. Utöver webbtjänsterna får man för undervisningsändamål spela in undervisnings- och andra program, med undantag för filmer, utländska serier med kontinuerlig handling och reklam på kanalerna YLE TV1, YLE TV2, MTV3, YLE Teema och YLE Fem.

Kommunala läromedelcentraler

På många orter finns en läromedelcentral som drivs av skolverket eller undervisningsväsendet, där man också kan låna audiovisuellt material i utbildningssyfte. Vissa kommuners läromedelcentraler finns i samband med ett bibliotek. I många läromedelcentraler består materialet av tv-program samt bandningar av köpta undervisningsprogram som bandats inom ramen för upphovsrättslagen. I vissa fall kan urvalet även innehålla fiktionsfilmer.

 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa